Varis Hakkında Merak Edilenler

Varis sık sorulan sorular

Bu yazımızda varis hastaları tarafından en çok sorulan soru ve cevapları derledik. Varis hastaları ve varis için riskli grupta olan bireylerin okuması faydalı olacaktır.

Varis Neden Olur?

Varis vücudumuzda bulunan ve kullanılmış kanı temizlenmek üzere kalbe taşıyan toplardamarlarda meydana gelir. Toplardamarlar üzerinde kan kalbe taşınırken geriye kaçma veya sızma olmaması için kapakçıklar bulunmaktadır. Damara uygulanan baskının artmasına bağlı olarak kapakçıklarda bozulmalar meydana gelmektedir. Bozulan kapakçıklar ise kanın geriye sızmasını engelleyemez ve kirli kan damarda birikir. Biriken kan damarın genişlemesine ve bozulmasına neden olur. Damarın genişlemesine ise varis ismi verilmektedir.

Varis Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?

Varis riskini arttıran faktörler şu şekilde sıralanabilir; genetik yatkınlık, uzun süre ayakta kalmak veya oturmak, gebelik, fazla kilolar, hareketsizlik.

Ailesinde varis öyküsü olan bireyler varis görülme riski yüksektir. Ailesel yatkınlığın varis üzerine etkisinin araştırıldığı bir çalışmada her iki ebeveyninde de varis olan bireylerde riskin %90 civarında olduğu tespit edilmiştir. Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak kanın kalbe pompalanmasını güçleştirerek kapaçıkların zaman içerisinde yıpranmasına ve varis oluşmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde fazla kilolu insanlarda da bacağa fazla baskı uygulanması varis riskini arttırmaktadır.

Varis Dereceleri Nelerdir?

Varis derecelendirilmesi evrensel olarak kabul gören CEAP sınıflandırmasına göre yapılmaktadır. Aşağıdaki görsel da varisin nasıl sınıflandırıldıüı ve hangi aşamada nasıl göründüğü gösterilmiştir.

Varis dereceleri 0 dan 6 ya doğru artış göstermektedir.C0 varise dair herhangi bir hiçbir bulgu olmadığını göstermektedir. C6 ise hastalığın son aşaması olan bacak ülserini ifade etmektedir.

Varis Şikayetleri Nelerdir? Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Varis zamana yaygın olarak ortaya çıkan bir sorundur. Bu nedenle belirtiler bir anda ortaya çıkmak yerine zamana yaygın olarak ortaya çıkar. İlk etaplarda hafif düzeyli olan şikayetler zaman içerisinde artış gösterir. Varis hastalığında en sık karşılaşılan şikayetler; ağrı, kramp, kaşıntı, sızlamadır. İleri düzeyli hastalarda kanama ve bacak yaraları da görülebilir.

Varis Nasıl Tedavi Edilir?

Varis tedavileri ameliyat ve ameliyatsız yöntemler olarak 2 ye ayrılmaktadır. Ameliyatta sorunlu damar kesilerek vücuttan çıkarılır. Meşakkatli, hasta konforunun düşük olduğu ve büyükçe bir iz kalmasına neden olduğu için tavsiye edilmez.

Ameliyatsız yöntemler Radyofrekans, Lazer ve skleroterapidir. RF ve lazer tekniği kılcallar için kullanılan başarılı tekniklerdir. Skleroterapi için kılcallardan büyük varislere kadar bütün varislerde uygulanan ilaçlı bir tedavidir. Skleroterapi de damarın onarımı için sorunlu damara ilaç enjekte edilir. Kesi ve dikiş olmaması sayesinde oldukça pratiktir. Büyük çaplı damarlarda daha fazla alana nüfuz edebilmek için ilaç köpük formuna getirilerek damara enjekte edilmektedir. Hasta konforu ve görsellik açısından tavsiye edilen bir tekniktir.

Tedavi Edilen Varisler Tekrar Eder Mi?

Tedavisi yapılan bir damarda tekrar varis bulunma ihtimali yoktur. Ancak Varise neden olan durumlar ortadan kaldırılmaz ise yeni varislerin oluşma riski bulunmaktadır.

Tedavi Sonrasında İz Kalır Mı? Morluk Oluşur Mu?

Ameliyatsız varis tedavilerinde kesi ve dikiş olmaması sayesinde herhangi bir iz kalma riski bulunmamaktadır. Ancak tedavi edilen damarda cildinizin hassasiyetine göre kısa sürede geçebilecek morluklar oluşabilir. Oluşacak morluğu kan aldırırken kolunuzda olan morluk gibi düşünebilirsiniz. Skleroterapi de nihayetinde bir enjeksiyondur.

Tedavi Sonrasında Varis Kaynaklı Şikayetler Ne Zaman Geçer?

Ameliyat ile yapılan tedavilerde uzun bir iyileşme süreci bulunur. Ancak ameliyatsız tekniklerde şikayetler tedavi sonrasında ortadan kalkar. Sorunlu damarda kirli kan birikmesi durur ve bu sayede ağrı, kaşınma, kramp gibi şikayetler ortadan kalkar.

Varis Çorabı Tedavi Edici Midir?

Varis çorabı tedavi sonrasında destekleyici ürün olarak yada tedavi sürecine kadar hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan yardımcı bir üründür. Damarda bulunan yapısal bozulmaya tedavi edici herhangi bir etkisi yoktur.

Sülükle Varis Tedavisi Olur Mu?

Sülük kan emen bir canlıdır. Sülükle varis tedavisi denenmesinin nedeni sülüğün bacaklarda biriken kirli kanı emince sorunun ortadan kalkacağının sanılmasıdır. Ancak tıpkı varis çorabında olduğu gibi damarda oluşan yapısal bozulmaya bir etkisi olmaması nedeniyle tedavi edici bir etkisi yoktur. Sülüğün emdiği kirli kan kapakçıklardan kısa sürede sızarak bölgede tekrar birikir. Ve şikayetler yavaş yavaş tekrar ortaya çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir